Absolvent de jurnalistica, pasionat de fotografie si film si de 30 de ani manager al MacPixel.

© 2017 MacPixel!

Blog

MacPixel Creative Studio / Blog  / Ai un filtru foto înțepenit?

Ai un filtru foto înțepenit?

Ce faci când ai un filtru foto înțepenit? La întrebarea asta am încercat să găsesc răspunsuri ajutătoare. 

M-a pus naiba să las pentru mai multă vreme un filtru de polarizare Nisi pe obiectivul de 50mm f1.2 de la Canon. Şi sigur, pentru că port aparatul la curea cu un pad și o placă de captură de la Peak Design, m-am asigurat ca filtrul să fie bine înșurubat. Asta pentru a nu risca să se desprindă de obiectiv.

Zilele trecute însă aveam nevoie să trag niște cadre wide și am vrut să mut filtrul pe un fix de 24mm. În mod normal un lucru foarte simplu. Înșurubezi inelul adaptor pe obiectiv si pe acesta prinzi filtrul de polarizare.

Simplu, dacă reușești să dai jos adaptorul pe care l-ai pus pe obiectivul de 50mm. Dar ce te faci când polarizatorul vine jos de pe obiectiv cu tot cu inelul adaptor?

Ce te faci când ai un filtru foto înțepenit?

Sigur în prima fază îți pui toată forța în degete și încerci să le desfaci.

Problema e că nu prea ai de ce prinde, iar pe măsură ce strângi de filtrul de polarizare încercând să desfaci cumva inelul e și mai puțin probabil ca acesta să iasă. După mai multe încercări nu doar că nu îți mai simți degetele dar o să te alegi și cu mici tăieturi ale pielii, cu unghiile ciobite…

Varianta a doua, ca să sporești aderența încerci să folosești mănuși din cauciuc. Dar dacă e înșurubat bine, cum a fost al meu, nici astea nu te ajută. 

Am căutat pe net și ca ultimă soluție am găsit sfatul cu congelatorul. Pui filtrul în congelator, îl lași timp de vreo zece minute, durată care ar fi suficientă pentru ca metalul să se contracte și ar trebui să meargă. Ar trebui. Al meu nu a vrut nici așa. Am încercat și cu apă fierbinte.😂

După toate astea poți să treci la varianta a treia, ca la concursurile de cultură generală de la tv. Sună un prieten. Eu am apelat la doi. Dintre cei pe care i-am considerat mai solizi. Nu au reușit nici ei.

Am căutat pe net, am dat peste tot felul se sfaturi cum să nu faci. Nu folosi în nici un caz ulei sau clești. Și dacă e blocat ca al meu, nu merge nici cu cheia de filtre de ulei. 

Am încercat cu toate până când m-am consolat cu ideea ca am să las adaptorul ăsta pentru obiectivul de 50mm și voi căuta/comanda un altul pentru a-l putea folosi pe celelate obiective. M-am resemnat. Am intrat pe site-ul celor de la f64 și am căutat kitul Nisi V7. Norocul meu că nu era pe stoc. Am bifat doar alerta să fiu anunțat când revine.

Cum am salvat 999,99 lei?

Se spune că atunci când nu găsești ceva e bine să îți dai puțin timp. Precipitarea nu ajută. Zicala e verificată. Pe mine m-a costa o zi și lipsa cadrelor wide pe care am vrut să le trag. Cum am salvat 999,99 lei cât m-ar fi costat un Kit Nisi V7 nou. Foarte simplu. Am avut nevoie doar de o foarfecă și o rolă de bandă dublu adezivă.

Am luat mai întâi filtrul în mână și cu bandă dublu adezivă am lipit roată-roată inelul adaptor. Apoi am tăiat niște fâșii de bandă dublu adezivă pe care le-am lipit pur și simplu de blatul din bucătărie. Am suprapus filtrul cu partea cu inelul peste benzile lipit pe blat si printr-o ușoară apăsare și rotire contra acelor ceasornicului a funcționat!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.