Absolvent de jurnalistica, pasionat de fotografie si film si de 30 de ani manager al MacPixel.

© 2017 MacPixel!

Blog

MacPixel Creative Studio / MacPixel Creative Studio  / Canon pregătește o mare surpriză
canon pregateste o mare supriza

Canon pregătește o mare surpriză

Canon pregătește o mare surpriză. Peste exact o săptămână, pe 19 ianuarie va fi făcut marele anunț. Chiar sunt curios despre ce e vorba.

Știm că s-au împlinit zece ani de când a fost lansată gama Canon Cinema EOS. Prima cameră a fost Canon EOS C300. Construită în urma succesului absolut extraordinar pe care l-a înregistrat Canon 5D Mark II în rândul pasionaților de producție video.

Cu gândul la EOS C300 dar cu ochii la buzunar

M-am uitat tot timpul după C300, am cochetat cu ideea, dar în fața pasiunii a învins raționamentul. În 2012, la un an după C300 apărea C500, de aia nici nu mă puteam apropia, costa zeci de mii. În aceași an, Canon s-a gândit, așa poate pentru cei cu bugete mai modeste, să lanseze și C100. A mea a fost!

Cred că am luat una dintre primele vândute în România. O „budget camera” cum au denumit-o producătorii, full hd și cu posibilitate de înregistrare 4.2.2 via HDMI, adică cu un recorder extern.

În 2014 a urmat upgrade-ul lui C100 căruia i s-a mai adăugat la denumire codița de Mark II. În 2015, C300 venea și el cu îmbunătățiri și o construcție mai robustă dar și cu codița de Mark II. Au urmat C700, în 2016, C700FF în 2017 și C200. O cameră foarte interesantă, care trage 4K Raw, intern. Ca preț undeva peste C100 Mark II, dar sub C300-le nou. Aici iar mi-a tremurat mâna, dar am reușit să mă abțin. 🙂

M-am abținut cu greu însă la C70

A venit rândul upgrade-ului lui C500 apoi C300 Mark III și… C70. O soluție excelentă pentru producții gen one man crew. Pentru filme/documentare care nu beneficiază de bugete mari și echipe complexe, dar care satisfac și cele mai pretențioase cerințe. C70 este în lista de camere de producție acceptate de către Netflix. Aparatul este echipat cu același senzor de imagine ca și C300 Mark III. Și am avut șansa să mă și joc puțin cu camera asta.

Am primit aparatul undeva la sfârșitul lui 2020, începutul lui 2021. Am avut-o mai bine de o săptămână și mi-a plăcut tare mult. Am fost gata-gata să dau avansul pentru ea în ideea de a o folosi pentru producția unui documentar care implica multe călătorii. Din păcate nebunia pe care o trăim de doi ani încoace a pus frână intenției mele de a lua o cameră dedicată producției de film. Am optat până la urmă pentru un hibrid.

Anul trecut ne-am luat R5. Cum e? Am să scriu un articol despre experiența mea cu el, ca utilizator care vrea să tragă și poze și film.

Mă voi alege cu o cameră dedicată pentru video?

Acum vreau doar să vă împărtășesc curiozitatea mea legată de marele anunț din data de 19. Vă mărturisesc că încă sunt cu gândul la o cameră dedicată pentru film. Canon a lansat un teaser legat de evenimentul din 19, și celebrarea celor zece ani de Cinema EOS.  Trei ambasadori Canon, Simeon Quarrie, Sebastien Devaud și Ivan D’Antonio au fost rugați să își spună părearea despre camerele preferate, despre ce anume preferă la ele, cum îi ajută să își realizeze proiectele…

Știam că Sebastien Devaud a început cu C300 și că a rămas preferata lui. Am apucat să-l cunosc și stau de vorbă cu el la câteva ediții IBC. Un tip foarte fain. El a fost și cel care a realizat filmul de prezentare al C300.

De data asta cei trei și-au spus părerea într-un fel care mie îmi sugerează că s-ar putea să avem parte chiar de lansarea unei camere care să ne dea pe spate prin caracteristici. Canon pregătește o mare surpriză. Unii sau grăbit să spună că va fi un nou R5c, dedicat însă producției video, fără limită de înregistrarea. Adică fără overheating. Alții spun că e vorba de o cameră în linia Cinema EOS…

Eu sincer mă gândesc la un body de C70, cu senzor full frame, montură RF… Dacă o fi ceva de genul…de data asta pasiunea își va da mâna cu raționalul și eu sigur mă voi alege cu o cameră dedicată pentru video. 🙂

 

 

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.