Absolvent de jurnalistica, pasionat de fotografie si film si de 30 de ani manager al MacPixel.

© 2017 MacPixel!

Blog

MacPixel Creative Studio / MacPixel Creative Studio  / Filmari cu drona… autorizata

Filmari cu drona… autorizata

Mda, mă gândesc că zilele astea merg la București să mi se pună un cip pe dronă. Adică să o înregistrez la Autoritatea Aeronautică. Deci, mi-am trimis factura, datele dronei și 100 de euro la București doar ca să mi se pună un cip. Asta pentru că dacă vreau să și zbor cu ea, adică să filmez, înregistrarea asta nu e deajuns. Îți mai trebuie un set de acte și o scrisoare de intenție pe care să ți-o autorizeze Ministerul Apărării. Și asta de fiecare dată când vrei să ridici drona de la pământ.

Am vorbit zilele trecute la telefon cu un reprezentant al MAPN. Sigur, mi-a răspuns, legea e foarte restrictivă, chiar aiurea, dacă e să o compari cu normele din alte țări europene unde, pentru obiecte zburătoare care cântăresc mai puțin de 5 kilograme nu ai nevoie de nici o autorizație pentru zbor. Sigur, acolo nici un funcționar public nu își construiește vilă pe bani publici, nu își face piscine din licitații trucate… Acolo nu se pot filma nici mitinguri de amploarea celor din Piața Victoriei… deci, pentru ce să îți ceară autorizație. Aici e bătaie, da ce zic eu bătaie, e pușcărie. Până la 6 ani dacă decolezi de capul tău.

De exemplu cei care au filmat cu drona în timpul mitingului rămas celebru în Piața Victoriei, au fost cu toții săltați de jandarmi. Am înțeles că li s-au făcut dosare penale și cum se va termina până la urmă tare aș fi curios.

Cică ar exista și o intenție sau un proiect de lege care să schimbe tâmpeniile de prevederi care există în prezent în care dronele sunt asimilate aeronavelor. O aeronavă, prin definiție, trebuie să aibă ușă. Unde e intrarea în dornă?… N-are rost…

În timpul ăsta Dji a lansat un nou aparat, poți folosi inclusiv termoviziune, poți zbura la temperaturi sub zero grade, ai autonomie de zbor de peste 30 de minute, două baterii, poți să îi pui și două camere…sub, deasupra… În concluzie, stau și mă uit la alții cum merg înainte și mă gândesc la noi care am rămas… cum spunea un clasic în viață, am rămas demult…

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.