Absolvent de jurnalistica, pasionat de fotografie si film si de 30 de ani manager al MacPixel.

© 2017 MacPixel!

Blog

MacPixel Creative Studio / Blog  / Cui i se potrivește noul R5?
canon eos r5

Cui i se potrivește noul R5?

Cui i se potrivește noul R5?… am tot stat și m-am gândit…  Cum e să scrii un review atunci când nici măcar nu ai pus mâna pe camera respectivă? Ei uite că mă risc. Mă risc și pentru că am urmărit, de la lansare până acum, zeci de ore de filmare. Sute de păreri emise de către oameni care au avut ocazia să testeze noul R5.

Cea mai așteptată cameră… foto? Video?

Cea mai așteptată cameră în ultimii ani și visul oricărui pasionat de foto/video. Un hibrid care să satisfacă și cele mai pretențioase dorințe. Cel puțin așa lăsau să se înțeleagă toate specificațiile tehnice scurse pe piață în ultimele luni până la lansarea noului R5…
Am stat cu ochii pe canon rummors, pe toate site-urile de știri din domeniul, am tras adânc aer în piept la fiecare informație scursă, pe surse, cu un sentiment de admirație…
S-a creat o așteptare imensă, la nivel mondial. Pandemia a complicat lucrurile și mai tare… Cei de la Canon au făcut un fel de teasing prin primăvară în care au confirmat toate informațiile „scurse” deja în presă, pe surse. Rezoluție de filmare 8k RAW, fără crop, filmare 4K la fel  și la 120 fps. Codec 4.2.2, 10 biți… Senzor de 45 MB, full frame. Follow focus, eye tracking îmbunătățit și adăugată și funcția de urmărire a clarității și pentru animale… Stabilizare a imaginii pe 3 axe, în cameră… O bestie de aparat! Ne-au dat cu el pe la nas în primăvară și ne-au lăsat să înțelegem că lasarea e undeva în backstage. Se mai pregătesc doar decorurile, dar actorul principal e gata.

…și nerăbdarea crește…

Na, mai câteva săptămâni bune de așteptare, dar de acum cu confirmarea super calităților pe care Canon EOS R5 le va avea.
Parcă intenționat pentru a duce lucrurile la extrem, Canon a anunțat lansarea noului R5 într-un eveniment care s-a desfășurat on-line, la nivel mondial, la aceeași oră. Era parcă “asteroidul” care urma să dea o lovitură pieței de profil. Ne-am lipit cu toții de conexiunea de internet… Ce a urmat?… Am să vă destăinui punctul meu de vedere și sentimentul sincer pe care îl trăiesc și acum, la mai bine de o lună de la lansare.

Și vine lansarea…

În primul rând, pentru o companie ca și Canon, “evenimentul” mai cu seamă prin prisma așteptării pe care au creat-o, mi s-a părut de un nivel cel puțin discutabil. La atâtea nume celebre, actori, regizori, cameramani, fotografi pe care îi are în listă de colaboratori Canon, mă așteptam să transforme evenimentul într-un spectacol. Pentru mine, derularea, prezentarea, au fost dezamăgitoare.
Trebuie să vă spun că facem producție video și sunt utilizator de Canon de zeci de ani. Primesc newsletterul companiei și urmăresc cu atenție toate filmulețele de promovare realizate de către ambasadorii Canon. Cu unii dintre ei am ajuns chiar să corespondez. De-alungul timpului am avut ocazia să particip la expoziții internaționale în cadrul cărora standul celor de la Canon era unul special, evenimentele pe care le susțineau acolo, prezentările făcute de ambasadorii Canon, erau deosebite și memorabile.

Impresii contradictorii

De data asta însă am rămas așa, ca după ce te duci la un restaurant de lux să încerci un preparat mult așteptat, lansat de un bucătar celebru… Ți se aduce mâncarea, consumi și la final rămâi ca prostu’ cu șervețelul în mână încercând să ștergi impresiile contradictorii… Cam așa a fost.
Și, de parcă nu era de ajuns, cei de la Canon l-au rugat pe Peter McKinnon să facă un prim review la Canon EOS R5, după ce i-au trimis o cameră, un exemplar aflat încă în stadiul de producție.
Știam că una dintre lentilele preferate ale lui Peter e 16-35mm f2.8. Și primul lucru pe care l-am observat în filmulețul lui de prezentare au fost niște “valuri” deranjate, în extremitățile imaginii, exact când a lăudat sistemul de stabilizare internă al camerei. Am ascultat și privit cu atenție toată prezentarea și filmulețul făcut de Peter… Deși, recunosc, sunt un admirator al lui și îi urmăresc canalul de youtube, filmulețul ăsta de lansare nu mi s-a părut deloc potrivit. Și vă spun asta pentru că este exact sentimentul pe care l-am avut atunci. Și dacă compar acum ceea ce a făcut Peter ca prim episod de vlogging cu Canon EOS R5, cu realizarea lui Benn Tkalcevic pentru Sony a7sIII, dezamăgirea este și mai mare…

Avalanșa de critici după lansare…

Revenind însă la review-ul lui Peter, un lucru este mai mult decât de apreciat. Deși plătit de Canon, Peter McKinnon a fost primul care a vorbit, într-un film de lansare de produs, de problemele pe care le are camera, legat de supraîncălzire.
De aici a pornit avalanșa!
Dintr-o dată toate discuțiile legate de nou R5 au trecut în plan negativ. Internetul a început să fie inundat de reviewuri și parodii legate de problemele de supraîncălzire ale camerei. De la ventilatoare, la frigidere, cu toate au apărut ca “soluții” pentru Canon EOS R5. E clar că pentru orice utilizator o situație în care te afli în mijlocul unui eveniment și camera se oprește pur și simplu din cauza supraîncălzirii, poate fi un dezastru. Faptul că pentru a filma din nou la același frame rate ar trebui să aștepți zeci de minute, e mai mult decât de neacceptat…
Trebuie să recunosc că în prima fază și eu am fost acaparat de criticile de mai sus. Singurele reacții ale Canon au fost unele de genul “că problema va încerca să fie rezolvată într-un firmware ulterior” sau că “să nu uităm că în primul rând vorbim despre un aparat foto, nu de o cameră de filmat”. Sigur, sunt de acord cu ultima afirmație. Însă nu i-a pus nimeni pe cei de la Canon să-și reclamizeze produsul prin prisma specificațiilor video ale camerei.

Cui i se potrivește noul R5?

Din punctul meu de vedere, partea cu overheatingul nici nu e atât de gravă. E clar exagerată. Adică nimeni nu își cumpără un R5 ca să tragă 8K sau 4K la 120 fps încontinuu. E o prostie.
Problemele legate de R5 vin de la fișierele pe care acesta le generează. Pentru a edita filmările realizate cu această cameră ai nevoie de o putere de procesare foarte mare. Adică de un computer care s-ar putea să te coste cam cât ai dat deja pe cameră… 🙁
Și de aici se naște întrebarea. Cui i se potrivește noul Canon EOS R5?
Cred că la ora asta și cei de la Canon încearcă să găsească răspuns la această întrebare. 🙂 Mai cu seamă că în urma reacțiilor de pe net, multe rezervări au fost anulate de către clienți.
No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.